Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om Nationalstadsparkens skydd

Åsikterna går isär om vilket skydd Nationalstadsparken får i den nya översiktsplanen. Stockholms kommunfullmäktige godkände planen på måndagskvällen, men Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser inte att planen tar tillräckligt stor hänsyn till den biologiska mångfalden i parken.

– Den tillåter väldigt mycket av exploateringar, man talar till exempel om Österleden och att man ska bygga bostäder och service och sådant på ställen där man egentligen borde se till att det blir mera biologiska samband. Då kommer arter att försvinna i Nationalstadsparken, den biologiska mångfalden tunnas ut, du hittar inte samma arter och samma mångfald av djur, säger miljöpartisten Cecilia Obermüller.

Ulriksdal, Haga, Brunnsviken och Djurgården utgör sedan 1995 nationalstadsparken. Det är ett stort och varierat område som sträcker sig genom tre kommuner – Solna, Stockholm och Lidingö.

Kommunfullmäktige i Stockholm beslutade på måndagskvällen om en ny översiktsplan för området. I en översiktsplan beslutar kommunen om hur marken ska användas på sikt, till exempel vad det gäller bebyggelse.

Moderaten Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd säger att kommunen vårdar och värnar parken genom översiktsplanen.

– Det är ju en översiktsplan som tittar på hur vi värnar natur- och kulturområdena och de historiska värden som finns i parken samtidigt som vi tittar på hur Universitet kan växa och hur besökare på till exempel Vasamuseet ska kunna göra det på ett bra sätt, säger stadsbyggnads- och fastighetsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".