stockholm

Terapeut åtalas för sexövergrepp på barn

Uppdaterad 17:30
En terapeut som arbetat åt en ideell förening i Stockholms södra förorter, åtalas för grova sexuella övergrepp på två minderåriga flickor som han behandlade.

Den misstänkte mannen har grundat och arbetat åt en ideell förening i södra Stockholm, vars syfte är att bland annat hjälpa personer som missbrukar eller har föräldrar som missbrukar droger.

Men terapeuten misstänks alltså ha begått flera grova sexuella övergrepp och i många fall ska de ha skett i föreningens lokaler.

En av de två flickor har enligt åtalet varit utsatt för grova sexuella övergrepp från det hon var 14 till 18 år och hon har under en period varit placerad i familjehem hos mannen.

Enligt åtalet ska mannen ha använt våld mot flickan vid flera tillfällen och dessutom hotat henne. Enligt åtalet är samtliga brott att bedöma som grova eftersom han har visat särskild hänsynslöshet, utnyttjat sin ställning och missbrukat ett särskilt förtroende från flickan.

Också den andra flickan som utsatts ska ha varit utsatt under lång tid - från 12 till 16 års ålder. Mannen åtalas dessutom för att ha ofredat en kvinna i 20-årsåldern som gick i terapi hos honom. De brott mannen misstänks för ska ha pågått från 2003 och fram till början av 2008.

Mannen, som suttit häktad sedan i januari i år, nekar till brott.

Kammaråklagare Helene Dalhammar säger till TT att hon kommer att begära att han döms till ett flerårigt fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".