Stockholm

Många tyckte till om Stadions framtid

Framtiden för Stockholm Stadions framtid väcker stort intresse. Remisstiden har nu gått ut och mängder av synpunkter har kommit in till stadshuset. Frågan är om löparbanorna ska tas bort så att det blir en ren fotbollsarena eller om fotboll och friidrott ska samsas på den anrika arenan även i fortsättningen.

– Det visar sig ju väldigt tydligt här att Stadion engagerar väldigt många stockholmare, det är bra och det gör att vi måste tänka igenom resultatet väldigt noga nu, säger Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt idrottsborgarråd.

Men det finns också en klar konflikt mellan de som har tyckt till?

– Det är mycket få frågor här i världen där det inte finns en konflikt och det är ju jag som politiker och vi i stadshuset satta att försöka balansera. Vi ska ha en Stadion som håller i 100 år till med en verksamhet som stockholmarna älskar lika mycket om 100 år som nu, och mitt uppdrag tillsammans med mina kamrater i stadshuset är att fundera kring detta.

Striden gäller om det ska finnas löparbanor eller ej på Stockholms stadion.

Friidrottsfalangen hävdar klassisk mark och en rad världsrekord - fotbollsföreträdarna menar att Stadions löparbanor ger för långt avstånd till händelserna på planen.

Men det finns även helt egna tankar. Ett förslag är en helt ny flytande arena vid Värtan, i ett annat föreslås se skjutbara läktare för att behålla nuvarande anläggning för båda sporterna.

Under våren ska politikerna i stadshuset försöka lösa problemet - som också kompliceras av att friidrottsförbundet tänker flytta finnkampen tillbaka till Stockholm år 2013.

– Vi får naturligtvis ha ett samtal med friidrotten om hur villkoren nu ser ut för friidrotten i Stockholm, de samtalen får vi ta under den här processen, säger idrottsborgarrådet  Madeleine Sjöstedt, (FP)

Men hur harmonierar det då med Djurgårdens krav på en renodlad fotbollsarena på stadion?

– Som du mycket riktigt på pekade så finns det motstridiga intressen här som måste sammanvägas eller jämkas, och det är det vi ska göra här nu.

Hur påtagligt är det här dilemmat?

– Det är mycket påtagligt, säger idrottsborgarrådet  Madeleine Sjöstedt, (FP).

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".