stockholms län

Svårare att få jobb genom Samhall

Uppdaterad 16:10
Det har blivit svårare för många funktionshindrade att få anställning på statliga Samhall de senaste åren i takt med att allt fler av de enklare arbetsuppgifterna där har försvunnit. Den bilden ger en majoritet av de arbetsförmedlare runtom i landet som Sveriges Radio varit i kontakt med.

Många upplever att de som har funktionshinder måste vara betydligt friskare idag för att klara de nya tuffare kraven. Per, som sökt jobb inom Samhall i Stockholm sedan 2007 utan resultat, är en av dem som upplevt följderna av de nya kraven. Han har sökt många jobb men fortfarande är arbetslös.

– Jag har haft ett kortare sommarvikariat, sedan har jag stått på kö till att sortera post, säger Per.

Per har ett neuropsykiatriskt funktionshinder som gör att han har svårigheter med inlärning och finmotorik. Tidigare i livet har han för det mesta kunnat arbeta. Då var det enligt honom lättare att få jobb som han kunde klara,.

– Det har varit posthantering, kopiering, framplockning ur arkiv och insättning av material i arkiv och massa sådana saker.

Men den här typen av jobb har blivit färre. Samhall hade tidigare egna verkstäder där man sysslade med enkel paketering och montering, men många av dessa verkstäder har försvunnit. Idag sysselsätter de 300 personer jämfört med runt 1000 personer år 2004. Istället slussas jobbsökande i Stockholm framför allt ut i städbranschen. Arbete som ställer högre krav på den enskildes effektivitet och snabbhet, något många, som Per, har svårt med.

– Man ska ju vara ganska snabb när man städar och jag är kanske inte jättesnabb, säger Per.

Att kraven har ökat tror många arbetsförmedlare som svarat på Sveriges Radios enkät beror på att Samhall 2006 införde krav på att gå med vinst. Johan Bryngelsson, tillförordnad regionchef för Samhall i Stockholm menar att man måste anpassa rekryteringen till dagens arbetsuppgifter.

– Kravet för en Samhallanställning är ju att man kan bidra till vår produktion på något sätt, om man inte har den arbetsförmågan kan det var andra arbetsmarknadspolitiska instrument som kommer ifråga, säger Johan Bryngelsson.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".