Mindre neddragningar än väntat på Karolinska.
stockholms län

Färre än väntat får gå från Karolinska

Uppdaterad 16:50
Färre anställda än befarat måste sluta på Karolinska Universitetssjukhuset. Sjukhuset har satt ihop ett åtgärdsprogram som ska minska kostnaderna med 450 miljoner kronor. Antalet anställda beräknas minskas med 600 personer, mot tidigare förväntade 900.

När sparplanerna blev kända i slutet av förra året spekulerades det i att antalet anställda skulle minska med 900 personer. Senare varslade sjukhuset Arbetsförmedlingen om att upp till 600 personer eventuellt skulle sägas upp.

Av Karolinskas åtgärdsprogram som nu har presenterats framgår att 600 personer ska sluta - det gäller fortfarande. Men som det ser ut nu ska det kunna genomföras helt utan uppsägningar.

Programmet ska nämligen kunna ske genom naturlig personalomsättning, och om inte det räcker finns möjlighet till omplaceringar mellan olika verksamheter.

Vilka yrkesgrupper är det då som berörs - ja alla - enligt sjukhusledningen, men hårdast drabbas undersköterskorna på Karolinska, medan sjuksköterskor och de biomedicinska analytiker är de som ser ut att klara sig lindrigast undan.

Det är personalkostnaderna som sjukhuset har störst möjligheter att påverka på kort sikt - besparingarna ska ju göras så snart som möjligt. Åtgärdsprogrammet vid Karolinska Universitetssjukhuset har redan sjösatts här och var och ska nu i stor skala genomföras stegvis under resten av året.

Karolinskas presschef Klas Östman säger till Radio Stockholm att målet naturligtvis är att patienterna ska märka så lite som möjligt av nedskärningsarbetet - men att det finns en viss oro för ökade väntetider på sina håll. Och det är något sjukhusledningen ska följa intensivt. Om åtgärdsprogrammet får oönskade effekter - eller om kostnaderna drar iväg på annat håll kan frågan om varsel bland de anställda bli aktuell igen, säger han.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".