Brist på husläkare i Stockholm

Det är svårt för många stockholmare att få en läkartid. Bristen på husläkare gör också att många får träffa olika läkare varje gång de går till doktorn. Allra störst är läkarbristen på Järvafältet i nordvästra Stockholm
Aalia Zaib som är verksamhetschef på Järva vårdcentral säger till Radio Stockholm att det kan vara svårigheter att kommunicera som avskräcker många läkare från att arbeta på järvafältet. Politikerna är medvetna om problemet och nu höjs ersättningen för de läkare som vill arbeta i nordvästra Stockholm. Men läkarbristen är stor i hela landstinget och i exempelvis sydvästra sjukvårdsområdet saknas ordinarie husläkare på var tredje tjänst. Enkätundersökningar med Stockholmarna från kommunens utrednings och statistikkontor, USK, visar att hälso- och sjukvården är den service som stockholmarna är minst nöjda med. Men inte förrän 2010 kommer landstinget klara sitt mål att det ska gå en husläkare på 1500 invånare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista