Stockholms politiker kritiserar regional planering

Flera ledande politiker i Stockholm ifrågasätter om landstingets regionala planering är meningsfull när staten inte anslår tillräckligt med pengar för att genomföra planerna.
Stockholms gatu- och fastighetsborgarråd, socialdemokraten Roger Mogert, säger att kritiken i första hand riktar sig mot riksdag och regering, som inte ger tillräckliga anslag till vägar och annan infrastruktur som behövs för att planerna ska kunna förverkligas. Det är landstingets regionplane- och trafikkontor som skrivit rapporten 'Flera Kärnor'. I den finns en långsiktig planering för hur Stockholms län ska få flera tydliga centralorter förutom Stockholm när befolkningen växer. De sju kärnor som nämns är Södertälje, Flemingsberg, Kungens Kurva, Haninge Centrum, Täby Centrum, Barkarby och Kista. Stockholms gatu- och fastighetsnämnd anser att mycket i rapporten är bra, men ifrågasätter ändå om landstingsförslagen överhuvudtaget är särskilt meningsfulla. Anledningen är enligt Roger Mogert att staten inte ger tillräckliga anslag till vägar och järnvägar för att planerna på flera regionkärnor ska kunna genomföras. Och i den kritiken får han medhåll av det moderata oppositionsborgarrådet Sten Nordin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".