Kommuner ska stå för sommarhemtjänst

Även i fortsättningen ska kommuner ge sina sommargäster hemtjänst och stå för kostnaden. Det föreslås i en statlig utredning som presenterades på fredagen. Enligt utredningen ska kostnaderna för hemtjänsten kompenseras genom bland annat den kommunala fastighetsavgiften.

Norrtälje har många gäster på sommaren och Kjell Jansson (M),  kommunalråd i Norrtälje, accepterar förslaget men gillar det inte.

- Principiellt tycker jag att det är fel, för den som tar beslut om hemtjänst ska också ta kostnaderna, säger han.

Norrtälje är en av 18 kust- och skärgårdskommuner i Sverige som tidigare protesterat hos regeringen. De anser att det inte är rätt att de ska betala för sina sommargästers hemtjänst utan att det är ett ansvar för hemkommunen.

Men på fredagen blev en statlig utredning klar, som föreslår att kommunern även i fortsättningen ska stå för kostnaderna för sina sommargsäter.

I Norrtälje kostar sommargästerna omkring 800 000 kronor per år i hemtjänst. Men det är ändå en hanterbar summa anser Kjell Jansson. Sommargäster är viktiga för kommunens ekonomi. De genererar pengar i handeln och småföretagen säger kommunalrådet och när det gäller hemtjänsten så kompenseras Norrtälje via den kommunala fastighetsavgiften, säger Kjell Jansson.

- Samtidigt så får vi ju ganska bra kompensation via vår fastighetsavgift, drygt 30 miljoner om året, säger han.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".