STOCKHOLM

Fler huliganer ska identifieras

Stockholms stad sätter upp ny kamerautrustning på de stora fotbollsarenorna för att klubbarna lättare ska kunna identifiera fotbollsanhängare som bråkar och missköter sig.

Tidigare har klubbarna haft svårt att identifiera huliganer, men ny lagstiftning ska göra det lättare.

- Nu har vi fått en ny lagstiftning som ger klubbarna möjligheter att i en högre grad porta människor som beter sig illa på arenorna. Nu står kamerorna , säger idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Den nya utrustningen placeras både på Söderstadion och Stockholms stadion och ger bättre möjligheter för klubbarna att identifiera bråkstakar. Om en stökig supporter identiferas ska personen stängas av från arenan, men det har varit svårt med tidigare kameror.

- Det är helt enkelt en rättssäkerhetsfråga det här att man måste se vem det är på filmen som begår en felaktig handling på arenan, och det har man inte kunnat göra med den kamerautrustning som har funnits på stadion tidigare, säger Mats Jonsson, evenemangsansvarig hos Djurgården.

Hur stort är problemet med stökiga supportrar för närvarande?

- Problemen är inte stora på läktarna. Problemet är större i så fall ute på stan, vad som sker före och efter matcherna.

Senast i torsdags var det stökigt på Söderstadion i matchen mellan Hammarby och Göteborg. För idrottsborgarrådet är det självklart att det ska vara tryggt att gå på arrangemang vid stadens arenor.

- I förlängningen måste det ju vara säkert att kunna gå på Stockholm stads arenor och se på fotboll, säger Madeleine Sjöstedt.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".