Farlig skolväg skapar proteststorm

En häftig skolstrid har brutit ut i Bromma. På kort tid har fler hundra boende i området skrivit på namnlistor i protest mot att 5-6-åriga förskolebarn från Smedslätten tvingas att gå till fots längs en skolväg som enligt trafiksäkerhetsexperter är livsfarlig, i samband med ombyggnation i området.

Den väg barnen nu hänvisas till går bland annat i området kring Alviks Torg, med 11000 bilar per dygn. Men enligt biträd-ande grundskolechefen i Stockholm, Christer Oja, ligger planerna fast och han ser inga problem i samband med de kommande byggarbetena som påverkar barnens väg , utan tycker det är naturligt med föräldrar som hjälper sina barn.

Dessutom finns Tvärbanan längs den väg barnen nu blir hänvisade till, och dess spår blir de sexåriga barnen, enligt föräldrarna, tvingade att korsa. Om de inte blir skjutsade med bil till och från skolan, en lösning som naturligtvis spär på biltrafik och avgasutsläpp i området.

Häromveckan studerade trafiksäkerhetsföreningen NTF barnens tänkta gångväg mellan Smedslätten och Alvik. Domen är förödande:

-Skolvägen är så usel att det saknar gränser. Skolskjuts är enda rimliga alternativet, säger Lotta Freid -Malmqvist på NTF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".