Vården i Stockholm redo för pandemi

Stockholms läns landsting är redo om svininfluensan skulle sprida sig till Sverige, det säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare vid landstinget. Han menar att vården i Stockholm klarar av att hantera en så kallad pandemi.

--Vi är ganska bra förberedda. Vi har jobbat i fyra - fem år med en så kallad pandemiplan, en planering för en världsomspännnande sjukdom som vi har dåligt skydd mot.

I nuläget gör landstinget inget mer än att inforrmera om läget när det gäller svininfluensan. Resenärer som nyligen besökt de drabbade områdena i Mexiko och USA uppmanas att kontakta sjukvården om de har symptom på luftvägsinfektion inom en vecka efter hemkomst.  Minst fem svenskar har under dagen testats efter att ha blivit lindrigt sjuka men inga provsvar finns ännu.

I samband med fågelinfluensan som dök upp för några år sedan tog landstinget fram en plan för att hantera ett utbrott av en allvarligare epedemi ex en influensa - en plan som man nu följer.

Om svininfluensan sprider sig till Sverige kan den behandlas med dom influensamediciner som finns idag men något vaccin finns inte ännu säger Åke Örtqvist:

– Nej, än så länge finns det inget vaccin. Eftersom det här viruset är nyupptäckt så tar det tre -fyra månader innan det finns ett vaccin. Om det här bedöms vara en tillräckligt allvarlig sjukdom så kommer man att skynda på produktionen av ett vaccin.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Svininfluensa

Svininfluensa sprids först och främst genom mänsklig kontakt med virusbärande grisar.

Svininfluensa kan sedan smitta från människa till människa liksom vanlig influensa: genom hosta, saliv, snor och i vissa fall hudkontakt.

Symtomen liknar dem vid annan influensa: torr hosta, hög feber, snorighet och illamående.

Dödligheten ligger på 1–4 procent.

Influensavaccin skyddar inte mot viruset. 

Det finns ingen risk i att äta griskött som har tillagats på korrekt sätt. Viruset dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: WHO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".