Tillägg för taxi från Centralen. Foto: Scanpix.

Extra avgift för taxi från Centralen

Om du tar en taxi från Centralplan utanför Centralstationen i Stockholm får du sedan den 1 april betala 16 kronor i tillägg på din resa. Pengarna går till statligt ägda Jernhusen som äger och förvaltar stationen och som har taxivärdar som hjälper kunder på Centralplan.

Kunder som missar informationsskylten om detta känner sig lurade berättar taxichaufförer vid Centralplan.

– Jag tycker att det inte är bra, det är vi som säger till kunden att han eller hon måste betala 16 kronor, och kunden förstår inte varför, säger en taxichaufför som tycker att avgiften är dålig.

– Man kan lika väl ta kunden utanför, det kostar inga 16 kronor, säger en annan taxichaufför.

Flera av de taxiförare Radio Stockholms reporter pratar med säger att de informerar kunden när hon eller han sätter sig i bilen - men det går inte alltid.

– Ibland kommer en massa kunder och de ska hem så fort som möjligt, så vi hinner inte berätta för dem, det är inte så lätt, säger en förare.

Taxibilarna som står och väntar vid Centralplan avancerar snabbt framåt i kön allteftersom kunder kommer ut från stationen. Fyra av de stora taxibolagen i Stockholm har avtal med statliga Jernhusen, som äger och förvaltar Centralstationen, för att få hämta resenärer där.

Jernhusen har taxivärdar på plats och har i många år tagit en avgift för att taxibolagen ska få använda Centralplan. Tidigare har taxibolagen stått för kostnaden - men när Jernhusen höjde avgiften i april så får kunden betala.

Yvonne Hendele som är marknadsområdeschef på Jernhusen berättar varför de tar ut en avgift.

– Det är en service när man kommer till Centralstationen att man får hjälp med taxivärdar, att det finns ett system där du enkelt kan välja vilken bil du vill ha. Du har en tillgänglighet, taxivärdarna och ett kameraövervakningssystem bevakar ju att det finns bilar inne, säger Yvonne Hendele

Marcus Zurek och Marketa Semkvic ska just hoppa in i en taxi. De kände inte till det nya tillägget.

– Nej det hade jag ingen aning om, säger Marcus Zurek

Tänker ni ändå ta en taxi härifrån nu eller tänker ni gå bort på gatan och ta en längre bort ifrån?

– Nej, vi tar en taxi härifrån nu i alla fall, vi vill bara komma hem, säger Marketa Semkvic.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".