stockholm

Söderstaden ny stadsdel vid Globen

Ytterligare en framtida stadsdel i Stockholm presenterades på tisdagen. Politikerna vill länka samman Södermalm, Gullmarsplan och Johanneshov. Området ska kallas Söderstaden och är den borgerliga majoritetens syn på hur området kring Globen och Slakthusområdet ska förnyas. 

– Det är en vision om området kring Globen och Johanneshov där det kommer nya bostäder, där det kommer nya arbetsplatser, men också plats för nöje, kultur och sport, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Hur är intresset hos dem som ska bygga och betala?

– Vi märker stort intresse för Stockholm, även nu när vi lider av den internationella finanskrisen så är alla byggföretag som jag talar med oerhört intresserade av Stockholm.

Med planerna vill den borgerliga majoriteten knyta ihop staden,  trafikleder ska däckas över, slakthusområdet ska bli ett nöjescenter och några tusen bostäder ska byggas.

Tidigast år 2015 kan visionen börja förverkligas, men först ska ett beslut om Stockholmsarenan tas. Det är den idrotts- och evenemangsanläggning som ska ersätta Söderstadion och som är tänkt att placeras söder om Globen.

Socialdemokraterna har inga större invändningar mot förändringarna - men hade gärna sett något mer spännande.

– Jag är lite förvånad att de inte har kommit med något nytt och spännande, det de har presenterat idag är ju sådant som redan är pågående, säger Teres Lindberg (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden

Finns det inte ett värde i att det finns en samsyn över hur området ska utvecklas?

– Det måste finnas en samsyn över områdets utveckling i Stockholm när det är projekt som pågår över väldigt lång tid. Det mesta av det här är ju sådant som pågick också under förra mandatperioden, och då var det vi som drev dem, så självklart.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".