Södertälje

Skolsatsning mot trakasserier i Södertälje

Skolorna och förskolorna i Södertälje ska jobba mer med värderingar bland barn och ungdomar för att komma tillrätta med trakaserirna i kommunen mot nyanlända flyktingar som är eller tros vara muslimer.

Radio Stockholm har kunnat berätta att flera muslimska familjer tvingats flytta från stadsdelen Hovsjö i Södertälje efter att trakasserats.

– Det vi kan göra, och det gör vi ju också, vi jobbar förebyggande med värderingar i våra förskolor och skolor och vi har föräldrautbildningar, säger socialdemokraten Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Det är främst kristna ungdomar med assyriskt syiranskt ursprung i stadsdelarna Hovsjö och Ronna som står för trakasserierna enligt stödcentrumet för unga brottsoffer i Södertälje, dit många barn och ungdomar kommer som utsatts för trakasserier. Men enligt polisen är problemet större än enbart ett ungdomsproblem.

Och Ander Lago säger att frågan om trakasserierna främst en fråga för polisen.

Men Thomas Mattisson, polis i Hovsjö, säger att det är svårt för dem att ändra värderingar.

– Polisarbetet generellt utgår mycket från att man ska brottsbekämpa. Man utreder de brotten som uppdagas. Det är väldigt svårt i de här ärendena, eftersom vi i princip aldrig får några utpekade gärningsmän, säger Thomas Mattisson.

Flera familjer har tvingats flyttat från Hovsjö efter trakaserierna och enligt polisen i Hovsjö finns problemen med rasism inte bara bland ungdomar i området.

Maria Abdulahad är boenderepressentan i bostadsbolaget Telge Hovjsös styrelse.

– Vi pratar väldigt mycket om det här i skolorna där jag arbetar och vi pratar väldigt mycket med föräldrarna i området. Självklart är det inga människor som jag känner, och jag känner väldigt många här, som står bakom det här, säger hon.

– Vi måste arbeta ännu mer intensivt och ta problemet direkt från början och inte låta det fortgå, säger Maria Abdulahad.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".