Staten krävs på pengar för nya Slussen

Stockholms stad vill att staten är med och betalar för nya Slussen. Ombyggnaden gör det möjligt att tappa ur mer vatten ur Mälaren för att undvika översvämningar. Det är en angelägenhet för hela Mälardalen och staten därmed bör vara med och betala, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

– Det här är ju ett nationellt ansvar, Mälaren är en stor sjö som kringgärdas av många olika kommuner. Och det är naturligt att det är staten som tar ansvar för vattenregleringen, säger Sten Nordin, moderat finansborgarråd.

Men att ni nu kräver en förhandlingsman, tyder ju på att det inte finns någon automatik i att staten ska ställa upp med pengar?

– Det gör det inte, utan man måste ju ha en överenskommelse.

Kostnaderna för att kunna tappa mer vatten ur Mälaren uppgår till mellan 500 miljoner kronor och en miljard kronor. Det är de här pengarna som Stockholms stad inte ensam vill stå för utan kräver att staten går in. Därför kräver man nu att regeringen utser en förhandlingsman för att komma fram till hur kostnaderna för nya Slussen ska fördelas 

Den nya slussenanläggningen kommer att kosta någonstans mellan 4 och 5 miljarder kronor och politikernas mål är att ta ett beslut i höst. För att det ska bli möjligt ökas också utredningsresurserna med minst 60 miljoner kronor.

– Vi behöver skjuta till ytterligare pengar, det är väl så att det här dragit ut så på tiden att pengarna som tillsattes till projektet för några år sedan nu har tagit slut. Vi behöver alltså skjuta till 60 miljoner kronor, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Men det talas även om 100 miljoner kronor?

– Ja, och vi får väl se vad slutsumman blir, men vi tillsätter i alla fall mer pengar så att Slussenarbetet kan fortsätta.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".