Botkyrka

Fler chefer med utländsk bakgrund

Den etniska mångfalden bland de anställda i Botkyrka kommun ökade under förra året. Och för tredje året i rad ökade antalet chefer med utländskbakgrund. Azelma Isanovic, chef för ekonomienheten i Botkyrka tycker det är viktigt med mångfald.

– Om man har flera olika personer som kommer från olika länder då kan man få olika idéer och man kan också få ett bättre sätt att jobba. För olikheter bidrar till bättre arbetsglädje, säger Azelma Isanovic.

56 procent av invånarna i Botkyrka kommun har invandrarbakgrund. Det vill säga att de är födda utomlands eller har bägge sina föräldrar födda utomlands.

Eftersom Botkyrka vill att de anställda i kommunen ska spegla hur befolkningen ser ut har kommunen i sin årsredovisning inte bara tittat på hur många invandrare som är anställda utan även hur många invandrare som är chefer. I tre år i rad har andelen ökat och är nu uppe i 20 procent.

Sara Henrysson Eidvall som är tillförordnad personalchef i Botkyrka berättar varför mångfald är bra.

– Mångfald är alltid bra för att det är olika sätt, kunskaper, kompetenser, vi är olika på massa olika sätt. Det är den ena sidan. Den andra sidan är att vi vill motverka diskrimingering. Alltså att man inte ska väljas bort för att man har fel kön eller fel bakgrund, säger Sara Henrysson Eidvall.

Botkyrka säger att kommunen inte särbehandlat invandrarna när dom anställts som chefer. Utan dom som anställts har haft lika bra eller bättre kompetens än svenskarna som sökt jobbet.

– Det är många som vill anställa personer som är lika dem själva. Därför att man tror att det är enklare att hantera situationer, säger Azelma Isanovic.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".