Södertälje

Lokal polisstation kvitto på tufft område

Det finns en informell tävling mellan ungdomar i Fornhöjden, Ronna och Hovsjö i Södertälje om vilket område som är det tuffaste området. Och kvittot på om området är tufft är de nya lokala polisstationerna, som startats på flera ställen i länet. Det säger Thomas Mattisson, polis Hovsjö poliskontor, i Södertälje.

– Ja, det har ju alltid funnits en lite informell tävling om vilket område som har varit värst, säger Thomas Mattisson.

– Ronna var ju först ut med sina kravaller som resulterade i att de fick ett eget poliskontor. Hovsjö fick sitt poliskontor rent officiellt förra året, och då var vi sist ut i Stockholms län. Nu kommer det bli en nysatsning på nya poliskontor. Och Fornhöjden vill ju också ha ett, säger han.

I Stockholms län finns det 15 lokala poliskontor. I Södertälje ligger ett poliskontor i Ronna och ett i Hovsjö.

De lokala poliskontoren har placerats på orter där brottsligheten och otryggheten sammantaget upplevs som störst i länet. Det handlar till exempel om polisanmäld brottslighet och resultat från trygghetsundersökningar.

I Södertälje har polisen också sett att poliskontoren ses som ett kvitto bland ungdomarna att det är ett tufft område där poliskontoren hamnar.

– Någonstans så ser man att ett poliskontor är belöningen för att det är ett hemskt område. Och kan man säga att vi kommer från Fornhöjden och alla ryggar tillbaka lite grann, så har man väl vunnit respekt i en del led, säger Thomas Mattisson

Juan José Melito, som jobbar på ungdomscaféet i Hovsjö, bekräftar polisens bild om konkurrens mellan ungdomarna från olika områden i Södertälje.

– Ja det finns lite sådant hat mellan dem. Men det är inget att Hvsjö är bättre än Ronna. Det är den yngre generationen som håller på, säger Juan José Melito.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".