Många oroliga över nya influensan

Vårdguiden har fått ta emot dubbelt så många samtal det senaste dygnet jämfört med tidigare dygn i veckan angående svininfluensan, även kallad den nya influensan. De vårdsökande hänvisas antingen till vårdcentraler eller sjukhus beroende på symptom.

I helgen har runt 15 personer sökt hjälp hos infektionsmottagningar på sjukhusen i länet, säger Gudrun Lind, överläkare vid infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhus.

- De allra flesta har haft väldigt lindriga symptom, lindriga förkylningssymptom med lite feber, och vi har faktiskt inte behövt lägga in någon i slutenvård, säger hon.

Den nya influensan verkar ge lindriga symtom i Europa, men den oroar och 80 personer har det senaste dygnet ringt till Vårdguiden för att få råd - att jämföra med ett 40-tal samtal de tidigare dygnen.

Råden som ges är att de som varit i Mexico eller USA och insjuknat i influensalikande symtom inom en vecka och har feber eller lungbesvär hänvisas till sjukhusens infektionsmottagningar. Men de allra flesta som ringer har diffusa förkylningssymptom och hänvisas till sin vårdcentral.

Smittskyddsinstitutet har analyserat 148 prov från hela landet för den nya influensan. 17 håller på att analyseras. Hittills är det bara en enda person, en 50-årig kvinna från Stockholm som sannolikt smittats av det nya influensaviruset efter en resa till USA, men först i morgon beräknas det slutgiltiga provsvaret bli klart.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Fotnot: Vårdguiden tar emot cirka 4 000 samtal om dygnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".