Stormarknader dödar småcentrum

Utbredningen av stora köpcentrum utanför stadskärnorna gör det allt svårare för små stadsdelscentrum att klara sig. I Stockholms stad har ett trettiotal mindre livsmedelsbutiker slagit igen de senaste fem åren och det kan bli fler.
Finntorps centrum i Nacka är ett exempel. Där gapar skyltfönstren tomma. Byggandet av köpcentret Forum Nacka blev den stora smällen. Då försvann bland annat Konsumbutiken och de tre bankkontoren. Sedan har vårdcentralen, apoteket, polisen och posten försvunnit allt eftersom. ICA-handlaren Ronny Johansson kämpar för att hans butik i Finntorp ska få finnas kvar. Att handel och service flyttar från små stadsdelscentrum ut till externa köpcentrum är en tydlig trend. En undersökning som länsstyrelsen gjorde förra året visar att 20 av länets kommuner hade planer på att bygga köpcentra utanför kommunernas centrum. En utveckling som kräver tillgång till bil.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".