DNA-begäran i styckmordsfall överklagas

Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge kommer att överklaga tingsrättens beslut att tvinga sjukhuset att lämna ut de vävnadsprover från en avliden man, som förekommit i utredningen kring det snart 25 år gamla styckmordet på en kvinna i Solna.

Docenten och biobanksansvarige på Karolinska Universitetslaboratoriet i Huddinge, Tommy Söderström motiverar beslutet med att hänvisa till ändamålsparagrafen i biobankslagen. Alltså att banken är till för medicinska ändamål och ska hanteras med största kvalitet och säkerhet.

Det var i torsdags som Södertörns tingsrätt gav klartecken till en husrannsakan på sjukhuset för att få fram de begärda proverna.

Med hjälp av proverna är möjligt att klarlägga mannens DNA-profil, som då kan jämföras med hårstrån

Med hjälp av vävnadsproverna är möjligt att klarlägga mannens DNA-profil, som då kan jämföras med hårstrån som hittades 1984 på en handduk intill de säckar som innehöll kvinnans döda kropp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".