Alkoholförbud skjuts upp

På Södermalm i Stockholm diskuteras nu ett utökat förbud mot att dricka alkohol på gator och torg. Men efter en het debatt valde politikerna i Maria Gamla stans stadsdelsnämnd i går kväll att för tillfället sjuta upp beslutet.
Tidigare i år blev det förjudet att dricka alkohol på flera platser på Södermalm. På Meborgarplatsen, i Björns trädgård och i Fatbursparken är det i dag förbjudet. Polisen har krävt att alkoholförbudet ska utökas till flera andra områden på Söder, och därför har stadsdelsförvaltningen i Maria-Gamla stan föreslagit att flera andra parker, torg och gator också ska omfattas av förbudet. I går kväll skulle stadsdelsnämndens politiker fatta beslut i frågan. De borgerliga partierna ville att det så snart som möjligt skulle bli ett förbud. Men den styrande majoriteten, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet valde till sist att skjuta upp beslutet. Åsa Hagelstedt, ledamot för Vänsterpartiet i Maria-Gama stan tycker att förbudet är en sätt att dölja missbrukare. - Det är väldigt tydligt att de platser man har markerat ut är platser där missbrukare sitter. Och har man hamnat på den sidan kan man inte längre förebygga genom förbud, utan då är det vård som krävs. Om det kan hjälpa missbrukarna med ett förbud är det möjligt att vi kommer att ta det senare, men utan en vårddel är förbudet bara att säga att vi vill slippa se de människor som har råkat illa ut, säger Åsa Hagelstedt till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".