Värmdö

HD friar för attack mot granne

En man från Ingarö i Värmdö kommun som dömts till fängelse för att han med våld försvarat sig mot en aggressiv granne i februari 2005, frikändes på onsdagen av Högsta domstolen, HD.

Domen gäller en man som med en hammare gick till attack mot en 51-årig granne i Värmdö. 51-åringen hade haft flera kontroverser med boende i området.

En dag i februari 2005 hade 51-åringen parkerat sin traktor framför ytterdörren till den man som nu friats och gick därefter till angrepp mot honom med dragen kniv.

Den frade mannen drog upp en hammare ur fickan och slog den i huvudet på 51-åringen som då föll till marken. Därefter gick han in i huset för att se till sina uppskrämda barn. När han kom ut igen blev han återigen attackerad av 51-åringen. För att värja sig slog han mot 51-åringen igen, och han fick då allvarliga skador i huvudet.

Mannen som använt hammaren mot 51-åringen dömdes av både tingsrätt och hovrätt till ett års fängelse för grov misshandel. Svea hovrätt ansåg att han använt mer våld än nödvändigt. Mannen har själv hävdat att han kände stor fruktan för sitt liv när 51-åringen angrep honom.

Också Högsta domstolen anser att mannen använt mer våld än vad som kan motiveras enligt bestämmelserna om nödvärn, men menar att det i detta speciella fall är förståeligt att han hade svårt att besinna sig med tanke på omständigheterna. Därför frias mannen helt.

Domen kommer att få betydelse för vad som ska ses som nödvärn i framtiden, säger Stefan Johansson, byråchef vid Riksåklagarens kansli, som drivit målet till Högsta domstolen.

– Jo, det tror jag att den får. Högsta domstolen förklarar tycker jag på ett bra och pedagogiskt sätt vilka omständigheter man ska beakta i en situation där man har använt för mycket våld, men det ändå kan vara så att man är ursäktad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".