Säpo har nu kopplats in i utredningen. Foto: Scanpix.
Stockholm

Brinnade bil utanför ambassad

Uppdaterad 23.10
Onsdagens brand utanför Saudiarabiens ambassad på Östermalm i Stockholm, var sannolikt en protest mot landet, uppger polisen. Vid tolvtiden idag satte en man eld på en bil utanför ambassaden. Stora delar av området vid Valhallavägen spärrades av.

Det var vid tolvtiden under onsdagen som mannen parkerade en bil utanför Saudiarabiens ambassad på Östermalm och tände på. Han hällde sedan vätska utanför ambassaden men övermannades av ambassadens säkerhetsvakter, berättar polisens insatschef Peter Mattilainen.

Mannen greps efter dådet och ska förhöras under eftermiddagen. Motivet är oklart. Det finns ingen hotbild mot ambassaden eller dess personal. Vem han är eller var han kommer ifrån vill Peter Mattilainen inte gå in på.

– Det här ju en protest mot nån åtgärd i Saudiarabien. Övriga motiv eller detaljer om mannen och så vidare vill jag inte gå in på just nu, sa Peter Mattilainen vid 15-tiden.

Valhallavägen mellan Odengatan och Sturegatan i riktning mot Gärdet var avstängd i omkring tre timmar medan polisens bombtekniker genomsökte området. Två bilar har beslagtagits men några explosiva ämnen har inte hittats men polisen måste befara det värsta av säkerhetsskäl, säger Peter Mattilainen.

- Vi utgår, alltså vi arbetar utifrån ett ”worst case” scenario. Ett sånt är det finns sprängmedel i hans bil och att det kan detonera om vi går fram, säger Peter Mattilainen.

Senare under kvällen framkom det att säkerhetspolisen, Säpo, har kopplats in i utredningen av bilbranden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista