södertälje

Sjukhus får kritik för hantering av rasism

Södertälje sjukhus får kritik av fackförbundet Kommuinal för hur ledningen behandlar en undersköterska som tidigare slagit larm om rasisistiska attityder bland sina kollegor.

Undersköterskan, Peter Magnusson, gick ut i media och får nu ha samtal med kollegor på sjukhuset som känner sig utpekade.

Erika Anderson, som är sektionsordförande för Kommunal, menar sjukhusledningen inte tar uppgifterna på allvar.

– Jag är jättekritisk till hur de har skött det hela. De har fokuserat på missförhållanden som Peter har rapporterat i och med att han gick till media. Man har blivit helt förblindad av det.

Det var januari som undersköterskan Peter Magnusson på Södertälje sjukhus fick nog av sina kollegors rasistiska kommentarer och sina chefers tystnad. När han gick ut i media och berättade att attityderna på hans intensivvårdsavdelning gör att patienter får sämre vård.

Han gav exempel på hur en sjuksköterska låtit bli att ta hand om en svårt sjuk patient som fick kräkningar när han låg på intensiven. Mannens tillstånd försämrades ändå gjordes ingenting.

Efter avslöjanden i media har Peter känt sig trakasserad av en del kollegor. Något som väckte stor uppmärksamhet var Peters ljudupptagningar när hans chefer skäller ut honom för att han pratat med journalister.

Justitiekanslern har inlett en granskning om sjukhuset kränkt Peters meddelarfrihet.

Men en konsultfirma som anlitats har dragit igång ett så kallat medlarsamtal där Peter konfronteras med kollegor som känt sig utpekade av honom, en metod som han upplever som fortsatt förföljelse.

– Upplägget tycker jag är omänskligt att ha hela arbetsdagar med sådana här medlarsamtal med sina kollegor. Det menar jag inte är rimligt. Det visar sig sedan under de här samtalen att vi kommer in på media, varför jag har vänt mig dit och hur jag kan påstå det jag påstår och så vidare. Då är det här fel forum, menar jag.

På torsdagen är Peter inbokad på nya medlarsamtal. Enligt honom är dessa ett sätt att förringa problemen till en personlig konflikt mellan kollegor istället för att sätta stopp för rasistiska kränkningar.

Sjukhusdirektören Mikael Runsjö säger att han inte har uppfattat Peters kritik som riktad till ledningen och att Peter inte behöver inte delta i trepartssamtalen om han inte vill.

– Jag har inte uppfattat att han har riktat kritik mot sjukhusledningen utan att han har påtalat ett problem som han har upplevt på den avdelning där han jobbar. Det är så jag uppfattar det hela.

Zana Schiroyi, Ekot
zana.schiroyi@sr.se