Barnmisshandeln har ökat i länet.

Stockholmspolisen får skarp kritik

Stockholmspolisen kritiseras i ny rapport för sina utredningar av barnmisshandel. Alldeles för få fall av barnmisshandel som anmäls leder till åtal. Barnmisshandelbrott försummas eftersom anmälningar om sexuella övergrepp mot barn prioriteras, enligt rapportförfattarna.

Att så få av anmälningarna leder till åtal beror delvis på resursbrist, enligt en av personerna bakom rapporten, forskaren och juristen Eva Diesen.

– Själva ärendemängden när det gäller barnmisshandelsfall har ökat i genomsnitt med 50 procent i hela Stockholms län, men antalet utredare som jobbar med barnmisshandel har inte ökat i motsvarande mån, säger Eva Diesen.

De som utreder barnmisshandel utreder också ofta sexuella övergrepp mot barn och då prioriteras ofta de sexuella övergreppen framför misshandel, vilket gör att färre misshandelsfall leder till åtal.

– Man har inte resurser till att utreda alla brott mot barn lika mycket, så att om man satsar väldigt mycket på en brottstyp till exempel sexuella övergrepp mot barn så blir  barnmisshandel försummat, säger Eva Diesen.

Det finns skillnader mellan de olika polismästardistrikten i Stockholms län. Till exempel så ledde 7 procent av anmälningarna av barnmisshandel till åtal i Södertälje, Stockholms innerstad och Lidingö, medan 19 procent ledde till åtal i Roslagen.

Men den statistiken är inte helt rättvisande enligt Eva Diesen. Eftersom det anmäldes färre fall i Roslagen och de ofta var grövre så är det inte så konstigt att fler ledde till åtal där, menar hon.

– När det gäller barnmisshandel så kan man säga att det är ett försummat brott överallt i hela Stockholms län, säger Eva Diesen.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".