Föräldrar ska stå för barns vårdskulder

Efter kritik från Barnombudsmannen föreslås landstinget ändra reglerna kring obetalda vårdavgifter för barn. Enligt den nya förslaget ska föräldrar fortfarande vara ansvariga för barnets skulder hos Stockholms läns landsting även när barnet blir myndigt.

– Vi har hittat ett sätt att tolka lagstiftningen som innebär att vi kan befria barn och ungdomar från de skulder som föräldrar åsamkar dem. Det är en del av föräldraansvaret att se till att barn kommer till vård och får vård, på samma sätt som man får mat och kläder och husrum, säger det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg.

Det var i vintras som Datainspektionen gjorde en kartläggning över hur många barn i landet som blivit skuldsatta efter exempelvis obetalda vårdbesök. I hela landet handlar det om 80 000 barn enligt Datainspektionen.

Birgitta Rydberg vet inte hur många barn Stockholms län som har skulder till landstinget, men varje enskilt barn som drabbats får stora stora problem, säger hon.

– För varje barn som drabbas av det kan det vara en ekonomisk ruin att börja sitt vuxenliv med en skuld, i stället för att när man har kanske studiebidrag eller låga inkomster, försöka bygga upp sitt vuxenliv.

Därför har tjänstemännen på landstinget jobbat fram ett nytt förslag som ska lämnas över till politikerna i landstingsfullmäktige i nästa månad.

Enligt det nya förslaget ska föräldrarna även när barnet fyllt 18 år ansvara för att skulden betalas tillbaks.

Men de som redan fyllt 18 år kommer inte få hjälp av de nya reglerna, säger Birgitta Rydberg.

– Där det här redan har trätt i kraft, där barnen redan är fyllda 18 år, där bedömer jag att vi inte har möjlighet att göra någon förändring.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".