Stockholm

Bromma sjukhus får kritik efter självmord

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot psykiatrin vid Bromma sjukhus i västra Stockholm efter att en 36-årig man begått självmord där förra sommaren. Bland annat har sjukhuset brustit i dokumentation som gäller patientens behov av tillsyn.

Det var i juli förra året som mannen, som led av manodepressiv sjukdom med psykotiska inslag, togs in för tvångsvård på Bromma sjukhus. Han hade då själv sökt akut psykiatrisk vård efter att ha drabbats av återfall då han avbrutit sin medicinering, men läkare beslutade då om tvångsvård på sluten avdelning, något som mannen upplevde som en kränkning.

En läkare beslöt att mannen ändå skulle få lämna avdelningen och delta i arbetsterapi med medföljande personal.Det var under en sådan förflyttning, som mannen plötsligt kastade sig ut genom ett fönster och föll sju våningar ner.

Det dröjde ända till nu i april innan Bromma sjukhus lämnade in sin internutredning till Socialstyrelsen.

Efter att ha granskat den, konstaterar Socialstyrelsen att det finns en rad brister i sjukhusets dokumentation.

Bland annat saknas dokumentation i patientjournalen om hur mycket tillsyn som patienten behövde, om hur förflyttningen mellan avdelningarna skulle gå till eller om det fanns risk för självmord.

Nu kräver Socialstyrelsen att sjukhuset omedelbart upprättar en åtgärdsplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".