Ambulansförare efterlyser polishjälp

Ambulanssjukvårdare som ska ta hand om personer som skadats vid till exempel bråk får ofta inte längre hjälp av polis. . Tidigare medverkade polisen i stort sett alltid vid såna händelser - men idag får akutpersonalen hantera allt svårare lägen på egen hand, hävdar flera fackliga företrädare för ambulanssjukvårdarna i Stockholms län.
Som det är idag utsätts ambulanspersonalen många gånger för stora risker och kan till och med bli attackerade och misshandlade Det är efter misshandeln av två ambulansförare vid Norra Bantorget i Stockholm i helgen som säkerhetsfrågan inom ambulanssjukvården nu har aktualiserats. I just det fallet fanns det till en början inget som tydde på att en våldsam situation skulle uppstå och det var därför omöjligt att förutse situationen. Men flera ambulansförare som Radio Stockholm talat med menar att hotbilden generellt har ökat gentemot sjukvårdspersonal, att de oftare kommer i kontakt med beväpnade eller drog- och alkoholpåverkade personer och att attityderna och respekten gentemot yrkesgruppen ändrats negativt. - Polisen kan idag ha 30 till 40 ärenden på kö och då och måste prioritera hårdare än tidigare. Polisen åker alltid ut om man vet att det gäller liv och hälsa, men att assistera sjukvårdspersonal i alla lägen är en omöjlighet. Det finns det inte resurser till, säger chefen för polisens länskommunikationscentral, Håkan Wall, till Radio Stockholm. Enligt Håkan Wall har polisen de senaste fem åren gjort kraftiga nedskärningar med färre polisenheter och det har skapat en situation där man måste prioritera allt hårdare mellan de ärenden som kommer in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".