Folknykterhetsdagen

Nykterister vill att krogen stänger tidigt

Alkoholens samband med våldsbrott var något som diskuterades under torsdag på Skansen, i Stockholm, i samband med folknykterhetens dag. På plats fanns bland andra Kajsa Elveberg från nykterhetsorganisationen, IOGT-NTO:s Stockholmsdistrikt.

– I åtta av tio våldsbrott och misshandelsfall är alkohol inblandat. Så att den frågan vill ju vi uppmärksamma, säger Kajsa Elveberg.

Åtta av tio våldsbrott begås alltså av en alkoholberusad person. Enligt Vägverket dör två personer varje vecka i alkoholrelaterade trafikolyckor.

En sak som IOGT-NTO jobbar för är att EU ska besluta att man inte längre får ta med sig lika mycket alkohol över gränserna. En annan är reglerna för krogar.

– I och med att alkohol och våld hör ihop så mycket som det gör och det också har visat sig att mycket händer i samband med krogbesök så tror vi främst på att se över öppettiderna på krogen, hålla bättre på ålderskontrollerna och stoppa överserveringen, säger Kajsa Elveberg.

– Stockholm är ju väldigt krogtätt så det finns ju väldigt mycket att göra på den frågan, säger Kajsa Elveberg.

Hon får medhåll av Marie Andersson som besökte Gröna Lund i dag.

– Ja, ju senare på natten det blir, desto mer omdömeslösa blir folk, säger Marie Andersson.

Två andra som besökte Djurgården i dag var Thomas Johansson och Freja Levin. De håller inte helt med om att krogen ska stänga tidigt.

– Det är ju olika vilken ålder man är i. När man själv var i den åldern man gick på krogen kanske man tyckte att det var kul att det var öppet lite längre, men fem tycker jag är för sent, säger Thomas Johansson.

– Folk kommer fortfarande dricka, men någon annan stan och under mindre kontrollerade former. Så att jag tror hellre de ska ha öppet till fem och ha kontrollerat. Och sen mycket mer vakter och poliser på stan, säger Freja Levin.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista