stockholms län

Fördelning av statens rehabpengar dröjer

Det tar tid för Stockholms läns landsting att fördela statens rehabilteringsgaranti – ett riktat miljonstöd till patienter som lider av stress och ångest och för de med värk i rygg och nacke.

Köerna till landstingets etablerade smärtkliniker växer, men de har inte fått några pengar, hittills har enbart ett par försöksverksamheter fått del av pengarna.

– De är spjutspetsar och i det här fallet är bedömningen också att de fyller statens krav för rehabiliteringsgaranti. Det här innebär ju inte att det inte kan komma att bli satsningar på andra håll, men återigen, vi måste börja med att kartlägga vilka enheter fyller kraven och den är vi mitt i nu, säger Elisabet Erwall, projektchef på Hälso och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Under året ska 140 miljoner fördelas, nästa år handlar det om 190 miljoner. Men åsikterna om vilka som ska få del av pengarna går isär.

Gunilla Brodda Jansen, verksamhetschef på Smärtkliniken Capio på St: Görans Sjukhus, har skrivit till regeringen och klagat sedan hon tröttnat på den långsamma arbetet och de tunna förklaringarna till varför de etablerade smärtklinikerna inte får några pengar.

– Jag menar, det här är patienter som far illa och jag tror att vi kan göra en hel del för dem om vi fick ökade resurser, säger hon.

Elisabet Erwall på Hälso och sjukvårdsnämndens förvaltning säger att man idag har 200 ansökningar att ta ställning till. Att Gunilla Brodda Jansen på Smärtkliniken blir otålig och söker stöd hos regeringen, är inget hon är förvånad över.

– Ja, men alltså, som verksamhetsföreträdare är hon ju naturligtvis i sin fulla rätt att gå till regeringen. Och jag tycker inte att det är konstigt, för när det kommer den här typen av nya satsningar från regeringen, så väcker det ju oerhört mycket förhoppningar. Som jag ser det så står ju de förhoppningarna för ett stort engagemang, säger Elisabet Erwall.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista