Barn som ser våld i familjen får inte hjälp

Många barn som tvingas bevittna våld i sina familjer får inte den hjälp de har rätt till. Inte ens vart tredje barn som sett våld i familjen uppmärksammas. Det visar en kartläggning som Rädda Barnen har gjort i bland annat fyra kommuner i Stockholms län.
Mellan 100 000 och 200 000 barn i Sverige blir vittne till våld i sina familjer, enligt Rädda Barnens uppskattning. I de flesta fallen handlar det om att mamman i familjen blir slagen. Rädda Barnen har granskat polis och socialtjänst i sex kommuner - bland dem ligger fyra i stockholms län, nämligen Solna, Upplands väsby, Södertälje och Österåker. Det visar sig att bara 20 av 72 barn som upplevt våld i familjen kom till socialtjänstens kännedom. Av dessa fick 18 barn skydd eller erbjöds hjälp att bearbeta vad de upplevt. Enligt organisationen är orsaken brister i rutinerna hos både polisen och socialtjänsten. Rädda Barnen kräver nu riktlinjer från Socialstyrelsen och Rikspolisstyrelsen för att göra det tydligt hur polis och socialtjänst ska göra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".