HD skärper bedömning i rohypnolmål

Beroendemottagningen Maria ungdom i Stockholm välkomnar Högsta domstolens dom om en ny straffgräns för olaga hantering av läkemedlet rohypnol.
- Förhoppningsvis kan domen leda till att färre rohypnoltabletter smugglas in i landet att missbruket därmed kan minska. Det säger överläkaren Mikael von Grothusen på Maria ungdom till Radio Stockholm. Beroendemottagningen har sedan 1998 dokumenterat missbruket av rohypnol bland ungdomar och sett en stadig ökning av missbruket sedan dess. Enligt Mikael von Grothusen är det åtminstone fråga om en fyrdubbling. - Många unga tar rohypnol i kombination med alkohol för att uppnå specifika effekter inför brott, säger von Grothusen. Den som smugglar läkemedlet Rohypnol kan nu betyligt lättare än tidigare dömas för grovt narkotikabrott. Det är innebörden av en dom i Högsta Domstolen idag som höjer straffvärdet betydligt - gränsen för grovt narkotikabrott går nu vid 1000 tabletter. Tidigare har den gränsen legat på 20 000 Rohypnoltabletter. Målet gäller två litauer som greps med närmare 9 000 rohypnoltabletter. I tingsrätten dömdes de för narkotikabrott - men hovrätten dömde för GROVT brott. Läkemedlet rohypnol har på senare år börjat användas av många kriminella för att göra dem mer självsäkra och känslokalla inför brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".