Polisen vill förbjuda Soft Air-guns

Förbjud så kallade Soft Air-gun. Det kräver nu polisen efter flera allvarliga händelser i Stockholm. Soft Air-guns liknar riktiga vapen och enligt polisinspektör Kaj Hane är det därför bara en tidsfråga innan polisen av misstag skjuter skarpt mot barn.
Under veckan har flera chafförer som körde SL-bussar i Husby blivit beskjutna, en av dom fick en rispa i nacken av vad som tros vara ett så kallat soft Air Gun eller ett luftgevär. Tidigare i år sköt någon mot en tunnebaneförare med en Soft Air-gun, som laddats med stålkulor i stället för plastkulor. På Johanssons skola i Sollentuna har elever den senaste tiden flera gånger blivit träffade av kulor från samma typ av vapen, där får eleverna inte längre vara ute på rasterna som förut efter att barnen flera gånger blivit träffade. Egentligen är det 18-års åldersgräns för att köpa en Soft Air-gun. Men dom flesta som använder dom är betydligt yngre än så. Soft Air-guns är exakta kopior av riktiga vapen. Det har hänt tidigare att unga människor i Sverige blivit ihjälskjutna av poliser för att dom haft pistolliknande föremål i händerna. Å enligt Kaj Hane är det bara en tidsfråga innan ett sånt allvarligt missförstånd inträffar igen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".