Stockholm

Stort behov av vård för tortyroffer

I Stockholm finns landets enda helhetsbehandling för tortyroffer, som är ett samarbete mellan Röda Korset, Kris- och traumacentrum och Smärtkliniken. Behovet är enormt, men bara ett fåtal kan i nuläget få hjälp med de resurser som finns, enligt Gunilla Brodda Jansen- verksamhetschef på Smärtkliniken på Capio S:t Görans Sjukhus.

Patienterna är i första hand asylsökande irakier. Sedan 2006 har drygt 18 000 irakier fått asyl i Sverige, cirka hälften av dom har stannat i Stockholm. Röda korset uppskattar att en tredjedel eller 6000 av flyktingarna utsatts för tortyr.

Många väljer att försöka förtränga det de upplevt men det är svårt och ofta drabbas hela familjen, enligt Gunilla Brodda Jansen.

Helhetsvården för tortyroffer har funnits i drygt ett år och är ännu i mycket liten skala. Hittills har 28 män deltagit i behandlingen. I dagarna fick man ta emot 600 000 kronor från EUs flyktingfond pengar som bland annat ska gå till riktad behandling för tortyrdrabbade kvinnor.

Gunilla Brodda Jansen hoppas på ökat stöd från landstinget - för bristen på rätt vård är stor visar erfarenheterna sedan de startade sin verksamhet.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista