Åtal för mord på svensk i Polen

På tisdagen åtalas tre män för mordet på en 37-årig svensk man i Polen vintern 2007. De tre misstänks ha lurat dit mannen och sen mördat honom. Men ett bekymmer för åklagaren är att man ännu inte återfunnit offrets kropp.

Männen som åtalas vid Stockholms Tingsrätt på tisdagen är misstänkta för mord och människorov.

De misstänkta är dels två bröder, 43 och 38 år, i den så kallade Militärligan som begick flera grova rån på 1990-talet, dels en 38-årig man som tidigare varit misstänkt för inblandning i en insiderkupp mot värdebolaget Falck Security i Akalla 2005. Kuppen inbringade 22 miljoner kronor.

Enligt vice chefsåklagare Henrik Söderman är det mycket som talar för att det är en tvist om rånbytet som ligger bakom mordet. Exakt hur konflikten om rånbytet såg ut känner polis och åklagare inte till i detalj, men en teori polisen arbetar efter är att en del av rånpengarna investerades i 43-åringens fastighetsbolag i Gdynia.

Offret, en 37 årig man ska ha försökt få tillbaka investeringarna vilket alltså skulle kunna ligga bakom mordet.

Ett bekymmer för åklagaren är att man inte återfunnit offrets kropp. Men enligt Henrik Söderman har blod från offret återfunnits i 43-åringens kombinerade bostad och kontor i den polska staden Gdynia.

Alla tre misstänkta nekar till brott. Rättegången mot männen inleds i Stockholms tingsrätt nästa tisdag.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista