Äldre i äldreomsorgen saknar aktiviteter

De som får äldreomsorg får inte tillräcklig social stimulans och äldreomsorgen är inte tillräckligt anpassad för dem. Det visar en ny rapport som grundas på den tillsyn som länsstyrelserna har gjort. Bland annat erbjuds äldre inte aktiviteter eller promenader utomhus.

–Just de här dementa personerna säger ju ingenting, de tycker bara att det är så tråkigt att sitta. Det är förvaring, det är fruktansvärt, säger Helge Nordlinder som är anhörig till en boende på äldreboendet Serafen på Kungsholmen i Stockholm.

Den tillvaro av tristess som Helge Nordlinder upplever att hans anhörige lever i bekräftas av den nya rapporten från länsstyrelsen. De äldre saknar aktiviteter och promenader utomhus. Och enligt folkhälsominister Maria Larsson (KD) är det ofta det som får stryka på foten

–Det är det som de äldre själva säger sig vara minst nöjda med också. De vill ha mera innehåll i vardagen, roliga aktiviteter som bryter en vardag som kan bli tristess om det inte sker avbrott i den, säger folkhälsominister Maria Larsson (KD)

Maria Larsson hoppas på mera engagemang från frivilligorganisationer som kan bidra till ökad aktivitet på boenden. Men hon vill också införa nationella riktlinjer för biståndsbedömningen. Idag har 79 procent av landets kommuner egna riktlinjer som skiljer sig åt. I Stockholm har alla kommuner antagit riktlinjer.

Men en promenad i friska luften, ska det verkligen krävas formella beslut på sådant, det frågar sig Helge Nordlinder, anhörig till en boende på äldreboendet Serafen i Stockholm.

–Det är fruktanstvärt egentligen, jag tycker att det är en mänsklig rättighet att få komma ut i friska luften, varje dag om jag så vill, säger Helge Nordlinder.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista