Stockholm

Protester mot inställd Romariorättegång

Ett hundratal demonstranter samlades på tisdagseftermiddagen på Sergels torg i protest mot det olösta mordet på Romario från Husby i norra Stockholm. På tisdagen kom beskedet att hovrättsförhandlingen ställs in eftersom den huvudmisstänkte lämnat landet.

Demonstrationen arrangerades av sex unga kvinnor, alla barndomskamrater med Romario. Eskorterade av polis gick demonstrationståget från Sergels torg till Humlegården där slagorden skallade över picknickfiltarna.

Samtidigt som demonstrationen inleddes kom beskedet att hovrättsförhandlingen mot de tre åtalade ställs in eftersom den huvudmisstänkte flyttat till Somalia. Mannen som friades i tingsrätten lämnade Sverige kort efter att tingsrättens dom kommit.

Carolina Johansson, en av arrangörerna av demonstrationen tycker att det känns fruktansvärt.

–Man borde ha restriktioner som gör att någon som står inför rätta inte kan lämna landet. Det känns jättetråkigt, jättetråkigt.

Det var i oktober förra året som Ahmed Ibrahim Ali, även kallade Romario, knivhöggs till döds vid en avfart från E4:an mot Kista. Tre unga män åtalades för bland annat mord och medhjälp till mord, men alla friades i tingsrätten. Tjejerna från Husby som arrangerat demonstrationen kan inte förstå varför ingen fällts för mordet och planerar nu att göra en JO - anmälan mot polisen.

Carolina Johansson säger att de tappat tron på rättsväsendet.

–En människa har blivit dödad och ingen har blivit dömd. Det är det vi är förbannade på. Vi vill ha svar på varför det är så att ingen har blivit dömd. Vart ska vi gå härifrån, varför är vi där vi är idag liksom.

Anna Björkman
Anna.Bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista