Stockholms län

Länets skolor ska bli bättre på att lära ut

Lärare i Stockholms län ska bli bättre på att undervisa elever. I höst ska ett tiotal lärare kunna forska på arbetstid så att skolorna på sikt ska bli bättre på att lära ut.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan kommunerna Stockholm, Botkyrka och Nacka samt Stockholms universitet. Målet är att höja lärarnas status samtidigt som det genomförs forskning som gagnar skolans arbete.

– Vi ser ju framför oss att de lärare som kommer att få delta i det här inom Stockholms stad ska forska inom det som kallas ämnesdidaktik, det vill säga hur man undervisar på ett bra sätt inom olika ämnen så att undervisningen ute i klassrummen blir så bra som möjligt, säger Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

I en första omgång kommer totalt ett tiotal lärare från kommunerna att få möjligheten. Upplägget innebär att lärarna delar sin arbetstid mellan undervisning och forskning.

– Det kommer nog blir en tuff urvalsprocess tror jag, för jag tror att intresset är ganska stort, säger Lotta Edholm (FP).

Eva Lis Sirén, som är ordförande i Lärarförbundet, välkomnar initiativet.

– Det är helt enkelt så att för att kunna åstadkomma en bättre skola för varje elev behöver vi kunskap om varför en del elever lär sig och andra inte. Det här är en stor resursfråga där skolområdet är kraftigt eftersatt, så vi välkomnar verkligen Stockholms satsning och hoppas att fler kommer efter.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista