Sigtuna

Protester mot massavvisning till Irak

Ett 50-tal irakier avvisades på onsdagen från Sverige. Tolv av dem kom från Migrationsverkets förvar i Märsta i Sigtuna. Omkring 50 personer samlades under förmiddagen utanför Migrationsverkets förvar i Märsta för att protestera mot massavvisningen.

Det var upprörda känslor bland de som samlats utanför Migrationsverkets förvar i Märsta på onsdagen. Efter några timmar på plats fick man till slut veta att planet med flyktingarna lämnat Arlanda redan klockan halv nio på morgonen.

– Jag anser att den här typen av massavvisningar är det tydligaste exemplet på hur avhumaniserad migrationspolitiken har blivit. De här avvisningarna sker ju med tvång och man använder ofta handfängsel, man drogar folk och chartrar de här stora planen för att kunna skicka så många som möjligt och så billigt som möjligt, säger Linn Bursell från nätverket Ingen människa är illegal.

Det är andra gången polisen avvisar irakier i grupp. Den första var i februari och den kantades av kritik som gick ut på att de avvisade ska ha fått en för hård behandling. Vissa ska ha försetts med handbojor och upplevt att de drogats.

Enligt Migrationsverket så var det tolv personer som transporterades från förvaret i Märsta tillsammans med tiotals flyktingar från andra förvar i landet. Men Charlotte Eriksson, yttre befäl på Norrortspolisen, säger att allt skedde utan incidenter.

– De var här vid fyratiden i morse ungefär och påbörjade, och planet lyfte vid halv nio i morse.

Har det varit stökigt på nått sätt?

– Nej, det har gått lungt och smidigt till. Det har varit, som de sa här på Migrationsverket, bara trevligt alltihop, säger Charlotte Eriksson.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista