stockholm

Felparkeringar får boende att rasa

Det råder parkeringsanarki i Gamla Stan i Stockholm, tycker boende i området. Mats Björklund har boendeparkering i Gamla stan, men hittar sällan någon plats eftersom folk ställer sig hur de  vill och några parkeringsvakter syns sällan till.

Mats Björklund är pensionär och bor vid Kornhamnstorg. Han har daglig överblick av området och säger att det främst är folk som jobbar på caféer och restauranger i Gamla Stan som struntar i parkeringsreglerna.

--  Parkeringssituationen på Kornhamnstorg, Lilla Nygatan och Mälartorget har blivit något fruktansvärd. Tre tredjedelar av samtliga bilar betalar inte. Anarkin har spridit sig här nere så att ryktet går att "här är det inget farligt att stå, de lappar ju ändå inte". Vi som har boendeparkering har ingen chans att få någon plats idag, säger Mats Björklund.

Ryktet som går bland de boende är att parkeringsvakterna får mat och fika om dom låter bli att lappa.

Det är Svensk Bevakning som står för parkeringsvakterna i Gamla stan och regionchef Marianne Larsson tycker det är tråkigt att höra om Mats Björklunds observationer.

--  Jag tycker att det är jättetråkigt och jag beklagar verkligen att det är på det viset, men vi gör vad vi kan där nere. Vi har parkeringsvakter varje dag i Gamla stan och vi kommer kanske att vara där lite mer efter idag.

Det florerar ett rykte i Gamla stan om att p-vakterna är mutade för att inte gå och lappa bilar.

–Ja, det kan jag dementera med en gång för parkeringsvakterna inte definitivt inte mutade och det förekommer inte provisioner heller så det kan vi ta död på direkt, säger Marianne Larsson.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista