Skogskyrkogården får nytt krematorium

Skogskyrkogården i Enskede i södra Stockholm ska få ett nytt krematorium. Det beslutade Kommunstyrelsen i Stockholms stad på onsdagen. Bygget beräknas kosta cirka 130 miljoner kronor.

- Vi har nu fattat beslut om att vi ska bygga till en nybyggnation så att vi får en ändamålsenlig byggnad i den här mycket speciella och fantastiska miljön, säger borgarrådet Joakim Larsson (M).

Fanns det ingen möjlighet att renovera den gamla byggnaden så att den skulle kunna fungera som ett modern krematorium?

- Inte utan att förstöra den kulturskyddade byggnaden.

Skogskyrkogården har status som Världsarv och ritades av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Kyrkogården invigdes 1920 .

Det nuvarande kremtoriet är från 1940 och har tjänat ut, men byggnadenr har stort arkitektoniskt värde.

Det nya krematoriet planeras på en yta öster om nuvarande anläggning och för närvarande pågår en arkitekttävling om utformningen. Fem tävlande har valts ut och i höst ska vinnaren utses.

- Tanken är att de här kontoren ska jobba några månader framåt med sina förslag. Under hösten kommer juryn att träda samman och fram mot årsskiftet så finns då ett vinnande förslag, säger Mats Larsson på kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm.

Vad är utmaningen med placera ett nytt hus i den här miljön?

- Världsarvet Skogskyrkogården är ju en fantastiskt plats och där måste ju naturligtvis byggnaden passa in så att statusen för världsarvet kan bestå.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista