Polisen köper vattenkanon

Polisen i Stockholms län ska skaffa en vattenkanon. Socialborgarrådet Kristina Axén Olin säger att det behövs ett mellanting mellan batong och pistol.
Tanken på vattenkanoner väcktes i samband med de våldsamma demonstrationerna vid EU-toppmötet i Göteborg i våras. Kanonerna skulle ha varit ett effektivt instrument för att kontrollera folkmassorna, utan att behöva ta till vapen, lyder förespråkarnas argument. Men inom svensk polis har det länge funnits en motvilja mot dem, och åtgärder som tårgas, av rent taktiska skäl. Det krävdes till sist en omröstning mellan ledamöterna när förslaget behandlades i polisstyrelsen för Stockholms län i dag. Den slutade slutade med röstsiffrorna 7 mot 7. Politiskt fördelade sig åsikterna enligt traditionella blockgränser. Med Axén Olins utslagsröst som ordförande gick förslaget igenom. - Beslutet innebär att polisledningen snarast ska införskaffa en vattenkanon, säger hon. Om myndigheten ska köpa sig en egen vattenkanon, eller om en ska hyras, är inte avgjort. Inte heller vet Kristina Axén Olin hur stor kostnaden blir. - Det är dyra historier det här, och det kommer dessutom att krävas utbildning, men det är något som får utredas. Utbildning kring hur man hanterar de stora och våldsamma demonstrationer vi även sett i Stockholm de senaste åren kommer att krävas i vilket fall som helst, säger hon. Polisens ansträngda budgetläge, något Axén Olin ofta framhåller som ett stort problem för verksamheten, tror hon inte påverkas negativt av beslutet. - Polisbristen är ett gigantiskt problem, men rätt utrustning kan också spara personal, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".