Sundbyberg

Omvandlingar hotar spräcka majoritet

Frågan om ombildningar av hyresrätter riskerar att spräcka den rödgröna majoriteten i Sundbyberg. Det är Vänsterpartiet som anklagar Socialdemokraterna för att ha gjort upp med de borgerliga om utförsäljningen av drygt tusen nya lägenheter i kommunen.

– Det finns ju en risk med att ett parti kör på med stöd av andra partier utan att man har diskuterat frågan ordentligt i majoriteten, säger Bert Jagerby, Vänsterpartiets gruppledare i Sundbyberg.

Det är det allmännyttiga bostadsbolaget Förvaltarens styrelse där de rödgröna har majoritet, som beslutade om att sälja ytterligare tio fastigheter förutom de sju som sålts av tidigare. Vänsterpartiet säger nej till försäljning. Ändå är man inte riktigt beredd att ställa ett ultimatum till Socialdemokraterna.

– Inte som det ser ut idag, men vi vill ha en ordentlig diskussion.

Men är det här bara ett tomt hot då?

– Nej, det är det inte, i en förlängning, om det är så att vi inte kan komma överens så måste ju vi säga ifrån. Och då finns det ju en risk att majoriteten spricker, säger Bert Jagerby, Vänsterpartiets gruppledare i Sundbyberg.

Inte bara Vänsterpartiet är arga på Socialdemokraterna.  Hyresgästföreningen i Sundbyberg har startat ett upprop mot att ännu fler hyresrätter erbjuds till försäljning.

– Vi känner oss lurade och svikna framför allt, nu sätter vi ner fötterna. Vi tycker att nu är det lite nog, allmännyttan är uppbyggd av kommunala medel och säljer man ut kommunala medel med reducerade priser. Då tycker vi inte att det är speciellt rättvist, säger Anita Granqvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Sundbyberg:

Socialdemokraterna i Sundbyberg säger till Radio Stockholm att man i nuläget inte vill kommentera Vänsterpartiets utspel angående den nya bostadsrättsomvandlingen.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista