stockholm

Skärpta rutiner vid förvaring av döda

Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm skärper sina rutiner för var döda kroppar får förvaras i väntan på begravning. Anledningen är att kvarlevorna av det döda spädbarn som försvann från en lokal vid Bromma kyrka för drygt en månad sedan fortfarande inte har hittats.

Esbjörn Edert är chef för Råcksta Krematorium. Han visar det så kallade bisättningsrum som finns i samma lokal som krematoriumet Ett rum där begravningsbyråerna kan förvara den döde dagarna innan begravningen.

– Efter stängningsdags när det icke finns någon personal här får man den här dosan där de drar ett passerkort och slår in sin kod så att de kommer in, säger Esbjörn Edert, chef för Råcksta Krematorium.

Det är drygt en månad sen som kvarlevorna av ett spädbarn försvann från en lokal vid Bromma kyrka. Lokalen där kroppen har förvarats fick inte användas av begravningsbyrån för långvarig förvaring av döda, enligt Kyrkogårdsförvaltningen som äger lokalen. Men flera begravningsbyråer förvarade kroppar där i tron att man fick det.

Vad som hänt med kvarlevorna efter spädbarnet är enligt Västerortspolisen fortfarande oklart. DNA prov har tagits från kistan för att säkerställa att pojken verkligen legat i den, men inga provsvar finns ännu.

Kyrkogårdsförvaltningen har nu skärpt rutinerna. Kvarlevor som väntar på begravning ska förvaras i de tre bisättningsrum som finns i Stockholm och ingen annanstans, bakom låsta dörrar och där det dokumenteras noga vem som använder lokalen.

– När de har kört in dem så bockas det av på en ankomstlista vi har här, säger Esbjörn Edert.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista