Högt tryck på Solvalla trots lågkonjunktur

Trots rådande lågkonjunktur omsätter travsporten i Stockholm allt mer pengar. Solvallas vanliga spelkvällar omsätter varje onsdag omkring 30 miljoner kronor. Och under helgens elitlopp kommer Solvalla att omsätta över en halv miljard kronor.

– Tillgängligheten via nya medier, både att se det över Internet, och vi tv har gjort att intresset är enormt stort. Vi har V75 som vi nu i år kör både lördag och söndag, som också kommer bidra till ett stort, stort intresse, säger Stefan Lundborg, vd för Solvalla.

På Solvalla pågår just nu förberedelserna inför helgens stora travtävling elitloppet. Arrangörerna räknar med att runt 30 000 besökare från hela landet ska komma för att titta på travtävlingen.

Vid sidan av travbanan där hästarna tränar står Stefan Lundborg, vd för Solvalla och gläds över att elitloppets omsättning ökat med 100 miljoner kronor i år, till 600 miljoner kronor

Men det är inte bara elitloppet som har ökat sin omsättning jämfört med förra året. Även travbanans omsättning vanliga spelkvällar ökar säger Stefan Lundborg.

– Vi passerar 30 miljoner nu varenda onsdag, så det finns ett stort intresse, säger Stefan Lundborg.

Marie Risbeck på Statens folkhälsoinstituts spelberoendeprojekt är inte förvånad över att Solvallas omsättning ökar trots sämre tider. Hon säger att det finns internationella rapporter som visar att problemspelandet ökar under en lågkonjunktur och att allt fler personer också söker hjälp för att kunna sluta spela.

– I tider av ekonomisk kris, när ens möjligheter i livet kanske begränsas av hot om arbetslöshet så är det en del personers tankar som kanske går till spelande och drömmen om den stora vinsten. Och att det blir ett rejält alternativ i en värld där det inte finns så många andra  möjligheter att förbättra sin ekonomi, säger Marie Risbeck på Statens folkhälsoinstituts spelberoendeprojekt.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista