Haninge

Skadad av tåg får ersättning

En man i 30-årsåldern som blev påkörd av ett pendeltåg för flera år sedan får en halv miljon kronor i ersättning från Banverket. Men den slutliga ersättningen kommer att bli betydligt större.

Mannen blev påkörd av ett pendeltåg i Jordbro i Haninge i februari 1999. Olyckan ledde till att han drabbades av bestående skador, bland annat fick han svåra skallskador.

Skadeståndsprövningen har av olika anledningar dragit ut på tiden, men mannen har nu fått en första utbetalning från Banverket på 300 000 kronor för skadorna och 200 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men de summorna gäller förskott.

Senare i år ska den slutliga ersättningen slås fast, och i det kommer att ingå ett månatligt belopp som han ska få för de arbetsinkomster han gått miste om på grund av olyckan, fram till dess han fyller 65 år.

Den som har råkat ut för en olycka på Banverkets spår har rätt till ersättning. Enligt lagen bär nämligen Banverket ansvaret för de olyckor som inträffar där. I vissa fall kan ersättningen skrivas ned, om personen själv gjort något som bidragit till olyckan, till exempel varit kraftigt berusad. Men någon sådan nedskrivning kommer inte att ske i det här fallet.

Banverket brukar inte på egen hand besluta om vilken ersättning den som skadats på spåren ska få. I stället hänvisas fallen till Kammarkollegiet och Statens skaderegleringsnämnd, där det sitter erfarna jurister.

Marianne Nyholm Karlsson, handläggare vid Banverket, säger att de här fallen är ovanliga och att det gäller någonstans mellan fem och tio ärenden om året som hänvisas dit.

Förra året betalade Banverket ut drygt 5,3 miljoner kronor i ersättning för personskador. I den summan ingår också de fall där Banverket har en månatlig kostnad för att personen gått miste om inkomster.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista