Över 100 000 utan el efter brand

Uppdaterad 10:45
Över 100 000 elkunder i flera norrortskommuner blev utan ström på söndagskvällen efter en explosion och bränder i Vattenfalls elanläggningar. Under natten kom strömmen tillbaka. Exakt varför det började brinna var fortfarande oklart på måndagsmorgonen.

– Vi har varit helt fokuserade på att åtgärda felen, så orsaken till att det började brinna har vi inte hunnit titta på än, säger Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall.

Men hur kan det hända att det börjar brinna på flera ställen i elnätet?

Det kan ju vara något slags överslag som gör att det bli så, men exakt hur branden har uppstått det kan vi inte svara på i natt, säger Maria Lidzell.

Vid tiotiden på söndagskvällen började det brinna i Vattenfalls transformatorstation i Danderyd och i ett ställverk i Täby. I Täby rasade elledningar ner på marken, enligt Räddningstjänsten. Boende i Täby berättar för Ekot att det rörde sig om en rejäl smäll där. I Upplands Väsby uppstod markbränder under lågt hängande högspänningsledningar.

Strömavbrottet drabbade som mest över 100 000 hushåll i Täby, Sollentuna, Danderyd, Solna, Lidingö, Jakobsberg och Kallhäll de flesta kunder hos Fortum men även Eon- och Fortumkunder drabbades. Alla hade, enligt Vattenfall, fått tillbaka strömmen vid 02:30.

Enligt SJ ställdes ett 20-tal tåg mellan Stockholm och Uppsala in på grund av strömproblemen. Alla tåg som befann sig på banan kunde köras till närmaste station, ett tåg på väg från Jämtland till exempel släppte av omkring 300 passagerare vid Arlanda.

Även kollektivtrafik och mobilnät drabbades av stora problem.

En annan följd av strömavbrottet var att telefonkösystemet till alla vårdcentraler i länet, där man sedan blir uppringd, slutade att fungera. Patienter hänvisdades då till att ställa sig vanlig telefonkö, men vid 10-tiden på förmiddagen började systemet att fungera igen.

Vattenfall ska nu utreda orsaken till det stora strömavbrottet. De tror inte att det handlar om sabotage.

– Vi har inte fått några sådana indikationer och har inga sådana misstankar heller, säger Maria Lidzell.

Hur ser ni på att det här har inträffat?

– Det är alltid allvarligt när så många människor blir utan ström, självklart är det inte bra, säger Maria Lidzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista