stockholms län

Kortslutning orsakade elavbrott

Uppdaterad 10:46
Det var ett jordfel som orsakade det stora strömavbrottet på söndagskvällen, då över hundratusen hushåll i norra länet blev utan ström. Energibolaget Vattenfall kan nu utesluta att det handlade om ett sabotage.

Tåg- och tunnelbanetrafiken ställdes in, vårdcentralernas telefonsystem slogs ut och nästan 103 000 hushåll slocknade strax efter klockan tio på söndagskvällen. Det var framförallt boende i Täby och på Lidingö som drabbades.

Exakt vad det var som hände är fortfarande oklart men enligt Maria Lidzell, kommunikatör på Vattenfall, kan kortslutningen ha orskats av ett fallande träd eller en fågel som på något sätt kommit i kontakt med de hängande ledningarna.

Ett ställverk i Överby i Danderyd slutade att fungerade, vilket gjorde att en liknande brytare i Gribbylund i Täby också slogs ut.

Felet gjorde att hela elnätet blev överhettat och att flera stationer började brinna. Dessutom blev flera ledningar så varma att de utvidgades och hängde ända nere vid marken där det också började brinna.

Trots att bränderna startade ungefär samtidigt har ser Vattenfall inget som tyder på att det skulle kunna röra sig om ett attentat.

– Vi har absolut inga teckan på att det skulle vara sabotage utan det mest sannolika är att det är det här jordfelet, säger Maria Lidzell.

Hur allvarligt ser ni på det här då?

– Det här är allvarligt för det var en stor störning och det var många som samhällsfunktioner som har påverkats av det så vi är naturligtvis väldigt ledna för att det har hänt. Men el är en känslig sak och man kan aldrig lova att det inte blir elavbrott, det kan alltid inträffa.

Strömavbrottet ledde alltså också till störningar i tågtrafiken och Banverket uppskattar att 25 tåg blev helt eller delvis inställda mellan Stockholm och Uppsala.

Uppsalabon Cecilia Daggfeldt skulle med tiotåget från Stockholm, men först klockan halv två på natten lyckades SJ ordna fram en ersättningsbuss.

– Det var förfärligt, verkligen jobbigt alltså. Det var väldigt många som var väldigt trötta, säger Cecilia Daggfeldt.

Dag Rosander, presschef på SJ, beklagar att det tog så lång tid att få fram ersättningsbussar till Uppsala.

– I går kväll var det hårt tryck på bussar som vi ringde in då, för det var också så att SL behövde ringa in en massa bussar. I kristider är det inte bara att knäppa med fingrarna och få fram hur många bussar som helst.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Anna Björkman
anna.björkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista