Stockholm

Stor ökning av antalet bostadsrätter

Antalet bostadsrättslägenheter i Stockholm, har ökat med 170 procent sedan 1990. Samtidigt har antalet hyresrätter minskat med 18 procent. Det här visar siffror som SCB tagit fram för Radio Stockholm.

Bostadsborggaråd Joakim Larsson (M) hoppas att andelen hyresrätter ska minska ytterligare. Målet är att det i Stockholm ska finnas lika många lägenheter av varje.

--Jag tycker det är bra att det är en jämn fördelning. I delar av ytterstaden är det en hög dominans av hyresrätter i vissa områden, som man kan bryta genom att bygga bostadsrätter.

Försäljningen av hyresrätter fortsätter också och många sådana processer pågår just nu ute i förorterna.

Men de som har forskat kring de sociala konsekvenserna av de senaste årens bostadspolitik, är inte lika positiva som bostadsborgarrådet i Stockholm. Roger Andersson är professor vid Uppsala Universitet. Han menar att försäljningen av hyresrätter i Stockholm, medfört mer segregation. Och en process där hyresrätterna minskar ytterligare, är inte positiv, tror han.

--Jag tror inte att den egentligen är önskvärd i en stad med Stockholms karaktär, som har stort behov av hyresrätter för folk som rör sig in och ut och inte vill ta den risken som det innebär om man ska vara där en kortare tid för studier eller arbete. Alla större städer behöver rörlighet på bostadsmarknaden och där är hyresrätten överlägsen.

Professor Roger Andersson menar att politiker inte tar hänsyn till dom sociala problem som riskerar uppstå när allt fler resurssvaga familjer lånar upp sig på sin bostad. Och menar att omvandlingsprocesserna borde utvärderats bättre. Borgarråd Joakim Larsson (M) håller inte med.

– I vissa delar så har det ju utvärderats under resans gång. Det vi kan konstatera är att väldigt många bostadsrättföreningar ännu är i ett ställningstagande till de erbjudande som kommer nu, framförallt i ytterstaden. Det är en väldigt intressant process som får värderas när den är klar, och där är vi inte nu, säger Joakim Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista