(s) ökar i landet - (m) i staden

Socialdemokraterna och vänsterpartiet skulle få egen riksdasgsmajoritet om det hade varit val i november. Men det beror helt på en ökning för regeringspartiet. Det visar Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning.
Socialdemokraterna ökar jämfört med undersökningen i maj med 3,2 procentenheter, till 39,9 procent. Vänsterpartiet minskar med 1,2 procentenheter till 11,4 procent. Miljöpartiet hamnar på 3,3 procent, och skulle alltså inte klara riksdagsspärren. Centerpartiet minskar med statistiskt säkerställda 1,4 procentenheter och får 5,8 procent. Folkpartiet ökar marginellt, men ligger med 4,9 procent fortfarande farligt nära riksdagsspärren. Moderaterna får 23,8 procent, en marginell ökning. Men ser man bara till Stockholm stad blir förändringarna annorlunda. Socialdemokraterna får i och för sig ett ökat stöd, men stödet för Moderaterna har ökat ytterligare. Både Moderaterna och Socialdemokraterna i riksdagen får ett ökat stöd av stockholmarna, men stödet för moderaterna är större - och sympatierna för de borgerliga partieran i riskdagen är fortsatt strkare än vänstersympatierna bland stockholmarna. Totalt har SCB intevjuat 9 000 personer och ställt frågan: Hur skulle du rösta om det vore val i idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista